Zamykání Hamerského jezera – třpytkařské místní přebory

Autor: Dvořák Milan  |  Kategorie: Aktuality

      Dne 6.11.2010 v 10,00 hodin odstartovaly na Hamerském jezeře třpytkařské přebory našich místních rybářů. Lovilo se přímo na hrázi jezera a všichni zúčastnění si mohli vyzkoušet lov dravé ryby na třpytku nebo na rybičku. Tento nápad se zrodil v hlavě Pavla Kaufmana a Mirka Smejkala asi před 14 dny a od nápadu bylo jen blízko k jeho realizaci. Název vcelku honosný a počasí pod psa.  Nic ale nezabránilo odstartování lovu dravé ryby, která ulovená putovala přímo pod ruce zkušeného kuchaře Mirka Smejkala, který svůj stánek rozbalil také přímo na hrázi jezera. Celkem se ulovilo 6 štik a 12 krásných okounů. Jejich chuť mohli všichni zúčastnění i kolemjdoucí ochutnat přímo z pánve pana mistra Smejkala… Mistr cechu rybářského Pavel Kaufman nám potom předvedl, jak chutnají tzv. opražené rybí grundle…vynikající rybí hranolky, které se praží a konzumují i s vnitřnostmi a hlavou (toto ovšem neříkejte nikdo Jirkovi Helclovi, kterému moc chutnaly). 

     Vítězem přeboru se stal Jarda Hývl se svými 5 štikami a 1 krásným okounem. Největší štika byla ulovena Kačkou Vejvodovou. Nikomu nešlo ovšem o výsledky ale o dobrou náladu, se kterou jsme se všichni sešli a ukončili rybářskou sezónu 2010 symbolickým zamčením vody jezera. Na příští rok se akce určitě zopakuje a do té doby se nám jistě podaří vyrobit i pořádný klíč, kterým se jezero skutečně zamkne. Nikde není napsáno, že pro velký úspěch budeme na jaře vodu opět zase odemykat :-). Díky všem zúčastněným a pomocným rukám.

TAJNÝ RECEPT na přípravu rybí pochoutky: ulovená ryba se klepne, vykuchá, stáhne se z kůže a pokrájí se na tzv. „podkovičky“ nebo plátky. Ty se potom nasolí, posypou drceným kmínem a osmaží se zprudka přímo na pánvi. Podává se za deště,  který nikomu nevadil, při teplotě vzduchu cca 10 stupňů a vše se zapíjelo pivem Kozel 11 st., které všechny skutečně osvěžilo (Jardu Smoluchu nejvíce :)).